Dags att ordna med skattefri gåva

I år kan man som arbetsgivare vara extra generös och kombinera den så kallade coronagåvan med den skattefria julgåvan. Tillsammans får de vara värda maximalt 2 500 kronor. Men skynda! Coronagåvan gäller bara året ut.

 

 

Vi rusar mot jul och nyår, det är hög tid för den arbetsgivare som tänker ordna med skattefria gåvor till de anställda.

 

I normala fall är gåvor från arbetsgivare till anställda skattepliktiga. Men för att stödja olika branscher under pandemin beslutade regeringen om den så kallade coronagåvan. Och tidigare i år beslutade regeringen att fördubbla gåvans värde, som arbetsgivare kan man ge varje anställd en gåva värd maximalt 2 000 kronor utan att betala förmånsskatt. Men den möjligheten finns bara kvar till årsskiftet.

 

Julgåvor från arbetsgivaren är undantagna från förmånsskatt upp till ett värde av 500 kronor. Och fram till årsskiftet kan man som arbetsgivare lägga samman coronagåvans 2 000 kronor med julgåvans 500 kronor och ge en present som är värd upp till 2 500 kronor fritt från förmånsbeskattning!

 

Regler och rekommendationer med anledning av pandemin förändras över tid. Men i år ar det säkert många arbetsgivare som vill bjuda sina anställda på julbord.

 

– Om man bjuder sina anställda på julbord i samband med en julfest eller personalfest beskattas de anställda inte för kostförmån. Om man däremot skickar hem julmat till de anställda, som de själva kan äta i sin bostad, är det en skattepliktig kostförmån, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Gåvor som lämnas i pengar är inte skattefria. Som pengar räknas även andra betalningsmedel som check, postväxel och presentkort som kan bytas mot pengar. Presentkort som inte kan bytas mot pengar kan däremot vara en skattefri gåva.

 

En del arbetsgivare väljer att skänka pengar till välgörande ändamål inför julen. Man kan göra det på begäran av den anställde, i stället för en julklapp.

I så fall jämställs gåvan med kontanter och den ska därmed beskattas som lön. Men om man som arbetsgivare bestämmer sig för att skänka pengar till en ideell organisation, i stället för att ge julklapp till sina anställda, är gåvan skattefri. Däremot får man som arbetsgivare inte göra avdrag för gåvorna.

 

Björn Dickson