Nu närmar sig julen med stormsteg!

Nu närmar sig julen och därmed är det också många som funderar över julklappar. Julklappar till anställda får kosta maximalt 450 kr inkl moms. Om julklappen kostar mer så ska hela beloppet förmånsbeskattas, och företaget förlorar möjligheten att dra av moms. Presenten får inte heller vara möjlig att byta mot pengar.

 

Kom ihåg att julklappar till kunder eller leverantörer normalt inte är avdragsgilla om de inte överlämnas i samband med representation.

 

För att gåvor till kunder och leverantörer ska kunna vara avdragsgilla utanför representationsreglerna måste de vara av typen reklamgåvor. De bör ha exempelvis er logga tryckt på, och ska vara av obetydligt värde.

 

Förutom julklappar är det många som bjuder personalen på julfest. Det är helt okej att bjuda med respektive till de anställda samt tidigare anställd personal. Kan dra av kostnader för resa till julbordet om det sker på annan ort. I övrigt så får man avdrag med moms på ett underlag av 300 kr per person. Bjuder man endast på mat så blir avdraget 36 kr per person. Om man även bjuder på alkoholhaltig dryck så är det enklast att använda schablonavdraget på 46 kr per person. Du får också avdrag med momsen på ett underlag av 180 kr per person för kringkostnader så som hyra av lokal eller underhållning.

 

Kom in till oss om ni har frågor kring julklappar, julfest eller något annat!