Utökade möjligheter till friskvård för anställda

Efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen står det nu klart att även lite dyrare idrott får utövas inom ramen för friskvård. Exempel på detta kan vara bland annat golf, ridning och utförsåkning. Det gäller dock att vara medveten om att avdragsrätten gäller utövande vilket skulle kunna vara ridlektioner, ett liftkort eller golfspel på en pay-and-play-bana. Medlemsskap, utrustning och hyra av utrustning faller inte under avdragsrätten.

 

Det ska tilläggas att det är upp till arbetsgivaren att bestämma vilken typ av aktiviteter som en anställd har rätt att utnyttja sina friskvårdspengar till. Det är också upp till arbetsgivaren att sätta eventuella beloppsbegränsningar.

 

Friskvård till mindre värde är skattefritt för mottagaren och avdragsgillt för företaget. I samband med den här domen så klargör också skatteverket att deras tolkning av mindre värde är 5000 kr per år.

 

Kontakta oss om ni vill veta mer om vad som gäller. I dagarna passar det ju perfekt med lite längdskidåkning och en eventuell spåravgift kan alltså bekostas av arbetsgivaren.